Tuesday, January 31, 2012

10 Math Riddles Related to Age

We just can’t resist the challenge of a good riddle. Some riddles are complex, like logic puzzles, while others are simple wordplay; but the good ones, the brain teasers, are those that suck us in and keep us guessing. The solution may seem obvious at first glance, but beware the twist or the hidden clue. On the other hand, some may seem complex, because we’ve overlooked the obvious. In any case, here are some riddles with a common theme: 10 math riddles related to age.

1. The ages of a father and son add up to 66. The father’s age is the son’s age reversed. How old are they? (There are 3 possible solutions for this one.)

Answer(s): Father 51, son 15
Father 60, son (0)6
Father 42, son 24

2. A woman was born in 1986 and died in 1964, at the age of 42! How can this be?

Answer: She was born in Room 1986, and died in Room 1964, of the same hospital.

3. A man has three daughters. When the family doctor asked their ages he said, “The product of their ages is 36.” When the doctor still couldn’t find their ages he said, “OK, I’ll give you another clue: the sum of their ages is the same as the number of my house.” The doctor looks at the address on their medical records, and says he still doesn’t have enough information to figure out their ages. So the man says, “You’re right. My eldest daughter hates broccoli.” With that, the doctor was able to figure out their ages. How old are they?

Answer: There are only 8 possible combinations of ages that could give a product of 36. Two of them (1×6x6 and 2×2x9) both add up to 13. So if the doctor couldn’t guess their ages from the house number, it had to be one of these two combinations of ages. When the dad mentioned his “eldest daughter”, then the doctor knew that there was only one daughter older than the other two, so he figured out that the girls’ ages were: 2, 2, and 9.

4. Here’s a rather timely age-related riddle: A man dies of old age on his 25th birthday. How is this possible?

Answer: He was born on Feb. 29th. (That only comes along every 4 years, in a leap year.)

5. When asked how old she was, Karen replied, “In 2 years I will be twice as old as I was 5 years ago.” How old is she?

Answer: 12. So when Karen is 14, she will indeed be twice as old as she was 5 years ago, when she was 7.

6. You’re driving a bus, and at the first stop 8 people get on; and two people get off. At the 2nd stop 4 people get on and 7 people get off. At the 3rd stop 9 people get off and 3 people get on. How old is the bus driver?

Answer: Your age (since you’re driving the bus!)

7. How many birthdays does the average human have?

Answer: One, and we celebrate it every year.

8. I asked a girl how old she was; she smiled and said: “The day before yesterday I was 22; but next year I’ll be 25.” What is her birthday and when was the date of our conversation?

Answer: Her birthday is Dec. 31, and our conversation was on Jan. 1, at a New Year’s party.

9. Mary is 54 years old, and her mother is 80. How many years ago was her mother three times the age of her daughter Mary?

Answer: 41 years

10. Dave’s age today is three times what it will be three years from now minus three times what his age was three years ago. How old is Dave?

Answer: 18

Taken From Internet Provider

No comments:

Post a Comment